Zorggegevens delen in tijden van corona

Het delen van zorggegevens tussen zorgverleners blijkt vaak niet eenvoudig onder de huidige bijzondere omstandigheden. Daarom stelt stichting CareCodex vanaf vandaag een beveiligde website beschikbaar waarop zorgverleners gegevens over hun cliënten kunnen delen.

De bestrijding van het coronavirus legt een grote druk op de gezondheidzorg. Reguliere zorg wordt uitgesteld waar mogelijk. Voor de zorg die niet kan wachten worden soms extra locaties ingericht, ook voor de geboortezorg. Dat kan het tijdig en zorgvuldig delen van zorggegevens bemoeilijken.

In gesprekken met zorgregio’s bleek dat een aantal noodscenario’s het delen van zorggegevens rond de zwangere noodzakelijk maakt. Het was duidelijk dat we hier snel iets aan moesten doen,” zegt Sonia Jennings, bestuurder van stichting CareCodex. We hebben ons team van VIPP Babyconnect gevraagd om partijen te benaderen die op heel korte termijn een solide uitwisselingsplatform zouden kunnen neerzetten.

Van verschillende leveranciers zoals ITvisors en Intersystems kregen we het aanbod om dit tegen een flinke korting zeer snel in te richten. Dat is gelukt. Vanaf vandaag is het beschikbaar.”

Carecodex.ezorg.nl
Een zorgverlener kan via carecodex.ezorg.nl gegevens delen met andere zorgverleners door middel van het up- en downloaden van documenten via een platform. Voor het gebruik hiervan worden geen kosten in rekening gebracht, alleen de kosten voor het gebruik van de eigen mobiele telefoon en 7,6 eurocent per sms-bericht.

Voor het delen van gegevens gelden de wettelijke vereisten, inclusief een twee factor authenticatie en toestemming van de cliënt en/of de zorgrelatie met de cliënt. De website maakt gebruik van het Goed Beheerd Zorgnetwerk van E-Zorg, waar een groot aantal apothekers en ziekenhuizen al gebruik van maakt. Het platform is mogelijk gemaakt door VIPP Babyconnect in samenwerking met ITvisors, Intersystems, E-Zorg, Stichting RijnmondNet, ZorgImpuls en GERRIT. Het uitwisselingsplatform blijft beschikbaar zolang het nodig is.

Wil je vanwege de coronacrisis direct gebruik gaan maken van het uitwisselingsplatform? Neem dan contact op met: ezorg@carecodex.org of 085 301 54 19.

Ga voor informatie naar carecodex.ezorg.nl of mail: ezorg@carecodex.org.

Bekijk hier de informatie en handleiding over het uitwisselingsplatform.